2015-04-02

Netinkamai sportuojant rizikuojama ne tik traumomis, tačiau padidėja ir nemalonių būsenų bei ligų tikimybė.

Sportuojant traumą gali patirti tiek mėgėjas, tiek profesionalas. Ne visuomet tai priklauso tik nuo paties sportuojančio pasirengimo ar fizinės būklės. Kartais traumą nulemia kitų dalyvių elgesys bei atsargumas, ypač tai tinka kontaktinių, komandinių sporto šakų atstovams.

Vis daugiau žmonių stengiasi gyventi sveikiau, daugiau sportuoja, vis labiau populiarėja įvairios sporto šakos. Tačiau sportuojančiam žmogui neišvengiamai kyla traumų - raumenų, raiščių, sausgyslių, sąnarių pažeidimo rizika. Nepakankamas apšilimas, pernelyg intensyvus treniravimasis, netinkama treniruočių metodika, bloga sporto įrenginių būklė ar netinkama sportuojančiojo apranga bei avalynė gali nulemti traumą. Netinkamai sportuojant rizikuojama ne tik traumomis, tačiau padidėja ir nemalonių būsenų bei ligų tikimybė.

 

Sportuojant traumą gali patirti tiek mėgėjas, tiek profesionalas. Ne visuomet tai priklauso tik nuo paties sportuojančio pasirengimo ar fizinės būklės. Kartais traumą nulemia kitų dalyvių elgesys bei atsargumas, ypač tai tinka kontaktinių, komandinių sporto šakų atstovams.

 

Visų pirma, patyrus traumą, jokiu būdu negalima sportuoti toliau, kad pažeista vieta nebūtų traumuojama dar labiau. Jei trauma nėra sunki (pvz., sumušimas, lengvas patempimas), skausmas, tirpimas ar patinimas neintensyvėja, gydytis galima namuose. Traumuotai vietai būtina ramybė, tad reikėtų stengtis jos nejudinti, pirmas dvi paras šaldyti 4 – 6 kartus per dieną. Susižeidus galūnę, ją rekomenduojama laikyti pakeltą. Patinimui mažinti pažeistą vietą galima sutvirtinti - subintuoti ją elastiniu bintu ar specialiu įtvaru. Veiksmų planą geriau įsiminti padės tarp sporto medikų papilitusi „ryžio“ (angl. RICE) metafora, kuri iššifruojama kaip: „Rest“ - poilsis, „Imobilize“ – įtvėrimas, „Cold“ – šaltis ir „Elevation“ – pakėlimas. Tačiau pastebėjus, kad skausmas ir kiti simptomai nepraeina ar net intensyvėja, būtina iš karto kreiptis į gydytoją specialistą, kuris tiksliai diagnozuos traumą ir paskirs reikalingą gydymą.

Prieš pradedant intensyviau ir reguliariai sportuoti, rekomenduojama pasitikrinti savo sveikatą pas sporto medicinos gydytojus. Tai leistų nustatyti silpnasias organizmo dalis, kurias pasirinktas sportas gali dar labiau dirginti ir gilinti problemas. Ištyrimas leistų sumažinti traumų ar ligų tikimybę, nustatyti ar nėra širdies „pertempimo“ požymių, bei leistų sudaryti tinkamą individualų treniravimosi planą bei atitinkamai jį koreguoti.

„Helona“ medicinos centre teikiamos sporto medicinos paslaugos, skirtos asmenims, kurie nori sportuoti sveikai, siekti aukštesnių rezultatų – mėgėjams, profesionalams ir pradedantiems sportuoti ar norintiems aktyviau leisti laiką. Medicinos centre vertinama visų sporto šakų mėgėjų ir profesionalų funkcinė būklė tam tikrais sporto treniruotės etapais, varžybų metu bei pakitus aplinkai, taikomi įvairūs medicininio tyrimo metodai tiek ramybės sąlygomis, tiek funkcinių mėginių metu. Taip pat vykdomi sportuojančiųjų profilaktiniai sveikatos tikrinimai, atliekami asmens funkcinės būklės tyrimai, gydomi traumuoti ar susirgę, teikiamos reabilitacinės paslaugas, padedama sporto komandų, rinktinių nariams mokomųjų treniravimo stovyklų ar varžybų metu.