2017-08-21

Nugaros skausmas ir ydinga laikysena – problemos, paliečiančios ir jauną, ir seną. Daugelis tiek dirbančių sėdimą darbą, tiek darbe ar buityje patiriančių fizinį krūvį, bent kartą yra susidūrę su nugaros skausmu. Dažniausiai tik užklupus problemai pradedame ieškoti priežasčių bei gydymo būdų, o kad būtų ne per vėlu, patariame domėtis ligų ir kitų sutrikimų profilaktika ir laiku pasirūpinti sveikata.

Nugaros skausmas ir ydinga laikysena – problemos, paliečiančios ir jauną, ir seną. Daugelis tiek dirbančių sėdimą darbą, tiek darbe ar buityje patiriančių fizinį krūvį, bent kartą yra susidūrę su nugaros skausmu. Dažniausiai tik užklupus problemai pradedame ieškoti priežasčių bei gydymo būdų, o kad būtų ne per vėlu, patariame domėtis ligų ir kitų sutrikimų profilaktika ir laiku pasirūpinti sveikata.

Straipsnyje pateikiami atsakymai į aktualius klausimus, susijusius su nugaros skausmu bei ydinga laikysena, jų priežastimis, gydymu ir profilaktika, kuriuos pateikia medicinos centro „Helona“ kineziterapeutė Rūta.

 


Kineziterapeutė Rūta

 

1. Kokios yra pagrindinės nugaros skausmo priežastys? Ar netaisyklinga laikysena gali būti viena jų?

Nugaros skausmo priežastys gali būti įvarios: per mažas fizinis aktyvumas, antsvoris ar netgi rūkymas ir pan. Netaisyklinga laikysena viena dažniausiai pasitaikančių nugaros skausmo priežasčių dėl netaisyklingo stuburo slankstelių išsidėstymo ir nugaros raumenų disbalanso.

 

2. Kokio amžiaus žmonėms pradeda ryškėti laikysenos sutrikimai? Koks efektyviausias laikysenos koregavimas pastebėjus problemą?

Kadangi ligos jaunėja, tokie sutrikimai pastebimi mergaitėms maždaug nuo 12 metų, berniukams – maždaug nuo 14 metų. Efektyviausią būdą koreguoti laikysenai gali paskirti specialistas, nes kiekvienas atvejis yra individualus ir tik po apžiūros (tyrimų, testų) galima pritaikyti tinkamas procedūras bei kitas profilaktikos priemones.

 

3. Kokios pasekmės laukia nesiimant laikysenos koregavimo?

Visų pirma prasideda nugaros skausmai dėl silpno raumenyno, blogesniais atvejais, nekoreguojant laikysenos, stuburas vis labiau krypsta ir išsivysto įvarios stuburo problemos, kurioms ištaisyti gali prireikti ir operacijos. Problemų daug, todėl atsiradus skausmams, būtina kreiptis į specialistą. Tėveliams patartina stebėti vaikų laikyseną ir laiku ją koreguoti.

 


Kairėje: Skoliozė. Pacientas prieš operaciją. Amžius: 16 m.

Dešinėje: Pacientas po stuburo operacijos.

 

4. Kaip nukenčia nugara dėl netaisyklingos laikysenos dirbant fizinį darbą ar sportuojant? Kaip išvegti kenksmingos apkrovos?

Esant netaisyklingai laikysenai krūvis netinkamai pasiskirsto ir tam tikros kūno vietos persidirba. Dažnai tai būna stuburas, kuris dėl nuolatinio krūvio persitempia, neatlaiko, o viso to pasekmė – nugaros sąstingis, surakinimas, plintantis skausmas ir kt. Tam, kad krūvis pasiskirstytų tinkamai ir būtų išvengta kenksmingos apkrovos net ir dirbant darbus (namų ruoša, stovimas ar sėdimas darbas), svarbi taisyklinga laikysena (patartina išlaikyti tokią laikyseną kaip vaizduojama nuotraukose).

 

 

                          

      1 pav. Namų ruošos darbai                         2 pav. Stovimas darbas                   3 pav. Sėdimas darbas

 

5. Koks skausmas būdingas turint stuburo išvaržą? Kokios galimos išvaržos atsiradimo priežastys? Kaip gydoma išvarža?

Stuburo išvarža atsiranda, kai žmogus užsiima fizine veikla (dirba monotonišką ar fizinį darbą) nesilaikydamas tinkamų ergonominių padėčių, esant silpnam raumenynui ir kai stuburas turi atlaikyti visą patiriamą krūvį. Skausmas gali būti įvairus – plintantis į rankas ir kojas, atimantis kvėpavimą ar lokalizuotas, priklausomai nuo to, ties kuriuo stuburo slanksteliu įvyko išvarža ir kokio ji dydžio. Išvarža kraštutiniu atveju gydoma chirurginiu būdu, bet ir tai negarantuoja, kad ji visiškai pranyks. Kiti gydymo būdai gali būti laikas, tinkamai parinktos gydomosios procedūros, pritaikyta darbo ir namų aplinka ergonomiškoms padėtims išlaikyti ir, svarbiausia, kineziterapiniai užsiėmimai. Pastarieji stiprina nugaros raumenis ir padeda palaikyti taisyklingą slankstelių išsidėstymą, taip mažindami išvaržą ir skaumus, kuriuos sukelia ši problema.


 

 

6. Gal galite pateikti pratimų, skirtų nugaros skausmo palengvinimui ir raumenų atpalaidavimui, pavyzdžių?

 

                                   

 4 pav. Maldininkas – sėdmenys ant kulnų,               5 pav. Maldininkas ,,kitaip“ – padėtis ta pati, tik

rankų pirštais pasislenkame į priekį.                        rankos į kilimėlio kraštą. Tempiame 30 s.

Tempimą atliekame 30 s.

              

       

6 pav. Pritraukiame abu kelius prie krūtinės, galva ant grindų, laikome šią padėtį apie 30 s.  


7 pav. Pritraukiame vieną koją prie krūtinės, galva ant grindų, laikome 30 s. Po to pakeičiame koją ir vėl laikome 30 s.

 

 

8 pav. Padėtis, kuri beveik visada gelbėja esant labai aštriam arba aštriam juosmeninės stuburo dalies skausmui: pasidedame pagalvėlę po klubais ir gulime 5-10 minučių.

 

7. Gal būtų koks bendras patarimas, susijęs su sveikata nugarai ar laikysena?

Taisyklinga laikysena yra svarbi kiekviename žingsnyje, o norint ją išlaikyti, dirbant patartina laikytis ergonominių padėčių, kad apkrova pasiskirstytų po visą kūną, papildomai neapkraunant stuburo. Pastebėjus laikysenos sutrikimus patartina kuo anksčiau imtis profilaktikos priemonių, siekiant, kad problema neprogresuotų ir būtų išvengta rimtesnių pasėkmių. Taip pat rekomenduoju reguliariai užsiimti fizine veikla pagal savo galimybes, o siekiant maksimalaus rezultato patariu padėti savo nugarai įtempiant pilvo presą – tuomet dirbs ne tik nugaros raumenynas, bet ir visas raumenų korsetas.